Begin juni 2024 organiseerde het Agentschap Binnenlands Bestuur, Digitaal Vlaanderen en VLAIO de Smart Region partnerdag. Dit type bijeenkomst biedt een platform om de kracht van data en innovatie te tonen, met als doel onze steden en gemeenschappen te verbeteren.
Ook de Smart Innovation Factory (SIF) was vertegenwoordigd om te laten zien hoe data-gedreven oplossingen kunnen bijdragen aan een veerkrachtigere landbouwsector. SIF-experten Benjamin Vermeulen en Olivier Dumont tekenden present en deelden hun ervaringen.
Het SIF-project: innovatie in Mechelen
Het klimaat verandert, en daarmee worden de uitdagingen voor de landbouwsector steeds urgenter. Extreme weersomstandigheden zorgen voor aanzienlijke schade aan gewassen. Samen met KBC, VITO en lokale landbouwers lanceerde SIF een uniek project op het Hombeeks Plateau voor fijnmazige weersmonitoring.
"Door middel van meetstations verzamelen we gedetailleerde data over lokale weersomstandigheden," zegt Benjamin Vermeulen. “Deze data, toegankelijk via een app, helpt boeren hun oogstplanning te optimaliseren en risico's beter te beheren, en dient als basis voor innovatieve verzekeringsoplossingen.”
Uitdagingen en inzichten
Het project bracht uitdagingen met zich mee, zoals afwijkingen tussen lokale metingen en gevestigde stations.
"Juist deze uitdagingen leidden tot waardevolle inzichten," aldus Vermeulen. “Hoewel de integratie in het verzekeringsprogramma niet werd gerealiseerd, bleken de meetstations enorm waardevol voor lokale boeren dankzij investeringen van Stad Mechelen.”
Waarom dit verhaal delen?
Het verhaal laat zien hoe gezamenlijke inspanningen en data-gedreven innovatie kunnen leiden tot positieve veranderingen in onze gemeenschappen.
"Het benadrukt de noodzaak van digitale transformatie in traditionele sectoren zoals landbouw," zegt Olivier Dumont. “Zelfs tegenslagen bevatten waardevolle lessen die verdere innovatie mogelijk maken.”
Feedback en discussies
Tijdens de partnerdag ontstonden levendige discussies over aanbestedingsprocedures en intellectual property. Er waren veel vragen over hoe SIF werkt en hoe private bedrijven mede-eigenaar kunnen worden van de oplossingen.
"Het is niet altijd makkelijk om SIF uit te leggen aan mensen die nog niet vertrouwd zijn met joint ventures en incubators," aldus Dumont. "Maar het gebruik van analogieën, zoals het beschrijven van SIF als een grote fabriek die kleinere fabriekjes maakt, kan helpen."
Een belangrijk resultaat van de sessie was de beslissing om extra sessies te organiseren rond intellectueel eigendom. Er werd ook gesuggereerd om de aanbestedingsprocedures en subsidieverlening meer te laten verlopen zoals in Nederland, waar de subsidiepot minder versnipperd is.
Wil je zelf meer te weten komen over bovenstaande topics of hierover van gedachten wisselen? Laat gerust een bericht, dan plannen we een gesprek in.